İnternet sitesi altyapısı olarak dünya çapında en çok kullanılan WordPress’in kurulumu nasıl yapılıyor, bu yazımızın konusu. Amatör ve profesyonel milyonlarca kişinin kullandığı WordPress kurulumu aşamalarını adım adım anlatacağız.
Basit bir blog sitesinden karmakarışık e-ticaret sitelerine kadar her türlü organizasyon WordPress kurulumu ile gerçekleşmektedir. Kullanımının kolay olması nedeniyle tercih edilen WordPress, sorunsuz çalıştığı için günümüzde de popülerliğini korumaya devam ediyor.
Web sitenizi yeni oluşturuyorsanız, bu konularda hiçbir bilginiz yoksa bile WordPress kurulumunu kolaylıkla yapabilirsiniz. Hem otomatik hem de manuel kurulum yapabileceğiniz WordPress kurulumu hakkında tüm detayları yeni içeriğimizde bulabilirsiniz.
İçindekiler
WordPress Kurulumu Öncesinde Neler Yapmalıyız?
WordPress kurulumunu gerçekleştirmeden önce aşağıdakileri edinmeniz gerekiyor:
- Alan adı (www.siteadi.com)
- Hosting (internet sitenizi yayınlayacağınız web alanı)
- WordPress kurulum dosyaları
Otomatik WordPress Kurulumu
Web site kurulumunuzu otomatik yapmak isterseniz birkaç dakikalık işlemle gerçekleştirebilirsiniz. Otomatik yükleyici ile WordPress kurulumu için yapmanız gerekenler şu şekildedir:
- Öncelikle hosting firmanızın paneline girip otomatik yükleyici yazan simgeye tıklıyorsunuz.
- Arama bölümüne WordPress yazıp ve WordPress’in son sürümüne tıklıyorsunuz
- URL, dil, yönetici kullanıcı adı ve şifresi, e-mail, web site başlığınız ve web sitenizin sloganı gibi doldurulması gereken alanlar ile karşılaşacaksınız. Bu bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde tamamlıyorsunuz.
- Bilgilerinizi girdikten sonra yükle butonuna tıklıyorsunuz.
Yükleme işleminiz tamamlandıktan sonra şifre ve kullanıcı adınızla istediğiniz yerden panele giriş yapabilirsiniz. Otomatik WordPress kurulumu gördüğünüz gibi oldukça kolay gerçekleştiriliyor.
FTP ile WordPress Kurulumu
FTP, uzun adıyla File Transfer Protocol, istemci bilgisayar ile sunucu arasında bağlantı kuran bir protokoldür. Piyasada en çok kullanılan FTP istemciler; FileZilla, FileFTP, Cyberduck, CuteFTP’dir. WordPress kurulumu için de çoğu kişi FileZilla istemcisini tercih etmektedir. Aşağıda anlattığımız FTP ile WordPress kurulumu da FilleZilla üzerinden yapacağınız işlemleri belirtmektedir.
- Öncelikle cPanel üzerinden FTP kullanıcı adı ve parolanızı oluşturuyorsunuz.
- ‘FTP Accounts’ bölümüne tıklayıp ‘Create FTP Account’ bölümünü açıyorsunuz ve FTP hesabınızı oluşturuyorsunuz.
- FileZilla istemcisini açıp en üstteki “Hızlı Bağlan” bölümüne sunucu IP numarası ve FTP kullanıcı adı, şifre bilgilerini giriyorsunuz. Son olarak da ‘Hızlı Bağlan’a tıklıyorsunuz.
- Bağlantının kurulması biraz zaman alabilir. Bağlantı kurulduktan sonra sunucudaki dosyaları göreceksiniz. WordPress’in resmi internet sitesinden indirdiğiniz zip kurulum dosyalarını dışa aktarıyorsunuz. Dışa aktarılan dosyaları puclic_html klasörüne sürükleyerek bırakıyorsunuz.
- Veritabanı için cPanel üzerinden MySQL® Database’e tıklıyorsunuz.
- Veritabanı adını girip ‘Create Database’ butonuna basıyoruz ve yeni veri tabanını oluşturuyorsunuz. Kullanıcı adı ve şifrenizi belirliyorsunuz. Kullanıcı adı, şifre ve oluşturduğunuz veri tabanı adını unutmamak için güvenilir bir yere not alın.
- Oluşturduğumuz veritabanına kullanıcı olarak kendinizi eklemeniz gerekiyor. Bunun için ‘Add’ seçeneğine tıklıyorsunuz ve kullanıcı adınızı ekliyorsunuz.
- Yeni bir pencere açılacak. Burada ‘All Privileges’ seçeneğini işaretleyip ‘Make Changes’ butonuna tıklıyorsunuz. Şimdi, veritabanına kullanıcıyı bağlamış oldunuz.
- Domain adresini tarayıcının arama bölümüne yazıyorsunuz ve WordPress kurulum ekranı sizi karşılıyor. Dil seçeneğini belirtip “Devam” butonuna basıyoruz.
- Karşımıza yeni bir pencere açılacak, burada “Başlayalım” seçeneğini işaretliyorsunuz. Notunu aldığınız veri tabanı adı, kullanıcı adı ve şifreyi buraya girip “Gönder” butonuna basıyorsunuz.
- Son adımda site başlığınızı belirliyorsunuz ve ‘WordPress’i Kur’ butonuna basıyorsunuz.
FTP ile WordPress kurulumunuz artık tamamlandı. Otomatik WordPress kurulumunu tercih etmeyen kişiler için en kolay kurulum FTP ile WordPress kurulumdur.
WordPress nasıl kurulur hakkındaki yazımızda hem otomatik kurulumu hem de FTP ile nasıl WordPress kurabileceğinizi anlattık. Her iki yöntemle de web sitenizi hızlı şekilde oluşturabilirsiniz.
SEO hizmetimiz ile sizde Google’da ilk sayfaya yükselin!
WordPress Ücretli mi?
WordPress ücretsiz olarak kullanılabilecek olan bir içerik yönetim sistemidir.
WordPress Kurulumu İçin Ne Gereklidir?
WordPress kurulumları için bir domain adresine ve domain adresinizin de bir sunucuya bağlı olması gerekir.
WordPress Kurulum Nasıl Yapılır?
WordPress kurulumları için varsa Cpanel üzerinden ya da FTP üzerinden kurulum yapmanız gerekmektedir.